Jaarverslag
2023

 

Samen werken wij aan jouw leefomgeving

 

Open het jaarverslag

Voorwoord

 

 

 

 

Beste lezer,

We hadden in 2023 de opgave om de dienstverlening op niveau te houden, terwijl we ondertussen ook werkten aan het vernieuwen van de fundering van onze organisatie. Zodat we komende jaren ook weer goed vooruit kunnen. De introductie van ons nieuwe zaaksysteem, de voorbereiding op de Omgevingswet en de bestuurlijke koers voor de komende jaren zijn hiervan voorbeelden. De opgave bleek best zwaar, maar het is gelukt.

Het jaar werd afgesloten met een belangrijke mijlpaal: de opdracht van de algemeen besturen van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) en de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU) om het traject te starten dat zal leiden tot de oprichting van één nieuwe Omgevingsdienst voor heel regio Utrecht. Dit legt een solide basis voor onze toekomstige dienstverlening en samenwerking.

Naast de genoemde uitdagingen waren er ook vele successen waar we trots op zijn. We hebben dialogen gevoerd met diverse raadscommissies over ons werk en onze koers, wat heeft bijgedragen aan meer duidelijkheid bij gemeenteraden over waar de ODRU voor is. Ook hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt in het toezicht op de energiebesparingsplicht van bedrijven en de verplichting voor kantoren om minimaal energielabel C te hebben. De inzet van informatietechnologie heeft hierbij een cruciale rol gespeeld.

Daarnaast ontvingen we lof van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie voor de kwaliteit van onze processen-verbaal in het kader van strafrechtelijke handhaving. Dit is een erkenning van onze toewijding aan effectieve handhaving van milieuregelgeving.

Natuurlijk waren er ook leermomenten en ruimte voor verbetering. De combinatie van het handhaven van onze dienstverlening en het vernieuwen van onze fundering was uitdagend en vereiste een nauwere samenwerking en communicatie binnen ons team. Ook zoeken we nog naar de juiste balans tussen flexibiliteit en behoud van teamverbondenheid na het omarmen van het plaats- en tijdonafhankelijk werken.

Zoals je kunt lezen was 2023 een jaar met uitdagende opgaven, maar dankzij de toewijding en inzet van de medewerkers hebben we deze succesvol volbracht. Een welverdiend compliment aan ons team.

Ik nodig je graag uit om verder te lezen en meer te ontdekken over ons werk in het afgelopen jaar.

Arnold van Vuuren, directeur

Arnold van Vuuren, directeur Omgevingsdienst regio Utrecht

 

Onze organisatie

Wij hebben onze koers herijkt in 2023

De Omgevingswet, het stikstofdossier en de energietransitie: het zijn een paar van de vele ontwikkelingen die invloed hebben op het werk van de ODRU.

Ze komen allemaal terug in onze koers 2023-2027, die op 6 juli 2023 is vastgesteld door ons algemeen bestuur.

Onze missie is een veilige, duurzame en gezonde fysieke leefomgeving in onze 15 gemeenten. In de koers beschrijven we hoe we daar de komende jaren aan blijven werken.

 

Bekijk Koers

Samen bouwen aan één omgevingsdienst in Utrecht

In 2023 werkten de ODRU en de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht aan de routekaart naar één nieuwe omgevingsdienst voor de hele provincie Utrecht. Met op 7 december als belangrijke mijlpaal het besluit van beide algemeen besturen dat de organisaties het traject kunnen starten om samen te gaan in één nieuwe omgevingsdienst. Per 1 januari 2026 zal de Omgevingsdienst Utrecht een feit zijn.

“Als Omgevingsdienst Utrecht kunnen we onze huidige taken ook op lange termijn blijven uitvoeren en een grotere rol spelen bij vraagstukken als klimaatverandering, energietransitie, duurzaamheid en gezondheid”, aldus directeuren Arnold van Vuuren (ODRU) en Hugo Jungen (RUD Utrecht). “Door kennis, ervaring en middelen te bundelen en de grenzen binnen de provincie op te heffen, kunnen we meer betekenen voor onze gemeenten, de provincie, inwoners en bedrijven”.

Tijdpad – de route

Lees meer

De ODRU verduurzaamt

Als organisatie hebben wij de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. We hebben al veel duurzame keuzes gemaakt. Ook in 2023. Denk aan ledverlichting, bewegingssensoren voor verlichting in vergaderruimten en herbruikbare mokken in plaats van papieren koffiebekers.

Onze grootste uitstoot wordt veroorzaakt door ons woon-werkverkeer. Afgelopen jaar maakten we ons woon-werkverkeer inzichtelijk. Uit de eerste resultaten blijkt dat we 50% van onze werktijd thuiswerken. De andere 50% werken we op kantoor of bezoeken we de bedrijven waar we toezicht houden. Als we met de auto naar kantoor gaan (reisafstand boven de 15 km), dan is dit voornamelijk met een benzine auto. Het inzicht wat we nu hebben, geeft input voor de verduurzaming van onze regeling woon-werkverkeer. Hier starten we mee in 2024.

Lees hier meer over onze verduurzaming.

Onze collega’s

In 2023

 

252
medewerkers

141 vast en 111 inhuur

16 nieuwe
medewerkers

in dienst 

4 medewerkers
doorgestroomd

naar een andere functie

16 medewerkers
uitgestroomd

1 collega door pensioen 

 

Leeftijdsopbouw (vast dienstverband)

4.83%
arbeidsverzuim

Dit ligt iets onder het landelijke ziekteverzuim van 5%. Het verzuim bestaat voor 2,29% uit kortdurend en middellang verzuim en voor 2,54% uit lang en extra lang verzuim

155
vrijwilligers

bij onze NDC-centra

Collega’s aan het woord

‘Het eerste wat me opviel bij de ODRU is de openheid van het management. Wekelijks worden we meegenomen in wat er besproken is in het MT, op een korte en bondige manier. Je merkt het ook aan de sfeer op kantoor: het is ontspannen en je kunt makkelijk even bij elkaar aankloppen.

Mijn functie als Recordmanager is heel veelzijdig. Geen dag is hetzelfde. Denk aan de Omgevingswet: dat heeft ook invloed op hoe ik mijn werk doe. Eigenlijk kun je mijn werk het beste omschrijven als puzzelwerk: wat hoort waarbij? Bij alle inkomende mailtjes die via de Info-box binnenkomen, moet ik dat uitzoeken. En daarbij leer ik van alles. Wat komt er bijvoorbeeld kijken bij het cluster asbest? Je raakt nooit uitgeleerd.  

Ik werk met veel mensen samen, want wij zijn het eerste aanspreekpunt voor inkomend mailverkeer. Zo ontdek je ook wat een organisatie als de ODRU allemaal doet, daar heb je als buitenstaander nauwelijks besef van. Het is belangrijk werk: je mag bijvoorbeeld niet zomaar hakken in de grond. Daarvoor moet je weten waar de waterleidingen zitten en dat zoeken wij op. Je beseft dan: er komt veel meer bij kijken dan je op straat ziet.’ 

Maurits de Bruin 
Functie: Recordmanager B 
Sinds: 1 jaar en 3 maanden 
Vast of inhuur: inhuur 

Maurits de Bruin, Recordmanager bij de Omgevingsdienst regio Utrecht
Iris van Steenbergen, ROM-adviseur bij de Omgevingsdienst regio Utrecht

‘Door mijn vorige werk bij een adviesbureau kwam ik in aanraking met milieuwetgeving en de rol van de omgevingsdienst hierin. Duurzaamheid is een onderwerp dat ik privé belangrijk vind: ik pak niet zomaar het vliegtuig, eet geen vlees en scheid netjes mijn afval. Het is fijn om daar ook in mijn werk een bijdrage aan te doen, door goed om te gaan met mijn omgeving.  

De ODRU is een organisatie waar ik me prettig voel. Mijn collega’s zijn fijn en het werk is heel afwisselend. Ik werk zowel op het Provinciehuis als bij de gemeenten zelf. Door initiatieven als de personeelsvereniging en Jong ODRU leer je ook makkelijk mensen kennen buiten je eigen cluster.  

Ik ben planoloog en die ervaring en kennis komt hier goed van pas. Ik weet hoe de voorgaande wetgeving werkt en kan daarop voortbouwen met de komst van de Omgevingswet. Daarnaast is het voor mijn functie belangrijk om overzicht te houden en nieuwsgierig te zijn naar veranderingen in de wetgeving. Ik ben echt een soort vraagbaak en dat houdt het interessant.’ 

Iris van Steenbergen 
Functie: ROM-adviseur 
Sinds: 9 maanden 
Vast of inhuur: vast 

Nieuw: jongerenvereniging Jong ODRU 

Sinds oktober 2023 heeft de ODRU haar eigen jongerenvereniging: Jong ODRU. Deze vereniging organiseert informele en leerzame bijeenkomsten voor medewerkers onder de 35 jaar. De oprichters zijn Yorick Dalmeijer en Annelou Baaij. Zij trapten Jong ODRU af met een welkomstborrel bij Villa Orloff en vroegen tijdens een kerstlunch bij de leden uit wat ze komend jaar willen doen. De toekomst brengt in ieder geval lezingen, werkbezoeken en veel gezelligheid! 

Onze geslaagde personeelsdag! Wij bouwden een fiets voor Afrika.

Dronebeeld ODRU Woerden

 

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 was het zover en trad de Omgevingswet in werking. Afgelopen jaar stond dan ook in het teken van voorbereiden op de nieuwe wet. Dit deden we niet alleen intern, maar ook met onze gemeenten en regionale ketenpartners.

Milieu in het omgevingsplan

Onder de Omgevingswet is het omgevingsplan het belangrijkste instrument voor gemeenten om te regelen wat er in de fysieke leefomgeving wel of niet mag. Afgelopen jaar startte de ODRU daarom met het regionale project ‘Milieu in het Omgevingsplan’. Hiermee informeren we onze gemeenten over wat er op het gebied van milieu moet en mag worden geregeld en geven wij hen advies over de keuzes die ze kunnen maken. Door de regionale aanpak hopen we dat milieuregels op dezelfde manier in de omgevingsplannen van gemeenten verwerkt worden. Hiermee creëren we een gelijk speelveld in de regio en zetten we de kennis en expertise van de ODRU bij het adviseren over het nieuwe omgevingsplan zo efficiënt mogelijk in. De focus lag in 2023 op de milieuaspecten omgevingsveiligheid en bodem. In 2024 gaan we daarnaast ook aan de slag met andere milieuaspecten, waaronder geluid en geur.

Oefenen met de nieuwe wet

We gingen regelmatig aan de slag met verschillende casussen om te oefenen met de Omgevingswet. Zowel intern binnen de ODRU als extern met onze gemeenten en op provinciaal niveau met onze ketenpartners.

 

Samenwerken in de regio

Onder de Omgevingswet werken maar liefst 38 partijen samen in de regio Utrecht. Denk aan de provincie, gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat, GGD, de veiligheidsregio, RUD Utrecht en de ODRU zelf. Het is belangrijk dat alle partijen elkaar weten te vinden. Daarom zijn er in de regio Utrecht in 2023 uitvoeringsafspraken gemaakt over hoe we onder de Omgevingswet gaan samenwerken. Ook zijn er in de regio meerdere netwerken opgericht, die kennis en ervaringen met elkaar delen.

 

Afbeelding samenwerken in de regio

Warme overdracht bodemtaken

Met de komst van de Omgevingswet kwam de Wet bodembescherming te vervallen. Dit betekende een verschuiving in de benadering van bodemverontreiniging. En daarmee een verschuiving van verantwoordelijkheden en taken van de provincie naar gemeenten. Daarvoor zijn afspraken gemaakt met de provincie en waterschappen, zodat duidelijk is wie waarvan is.

De ODRU en RUD Utrecht maakten daarnaast afspraken over de uitvoering van de bodemtaken onder de Omgevingswet. Het sluiten van een dienstverleningsovereenkomst Bodem tussen beide organisaties zorgt ervoor dat er bij de ODRU voldoende capaciteit en kennis en ervaring beschikbaar is, die anders bij RUD Utrecht overbodig zou zijn. De bodemcollega’s trokken in 2023 samen op bij het ontwerpen van nieuwe processen, het uitzoeken van het overgangsrecht en andere wijzigingen op bodemgebied.

Op 19 juni 2023 organiseerden de ODRU en RUD Utrecht een bijeenkomst voor de gemeenten over hun nieuwe bodemtaken en hoe de samenwerking met de omgevingsdiensten eruit ziet.

 

 

Jouw omgeving is ons vak

De ODRU werkt aan een veilige, duurzame en gezonde fysieke leefomgeving. We ondersteunen en adviseren inwoners en bedrijven op het gebied van milieuvergunningen en zijn gespecialiseerd toezicht en handhaving als het gaat om milieu, veiligheid, lucht, geluid, energie, afval en bodem. Onze experts werken in opdracht van 15 gemeenten in de provincie Utrecht en trekken als gelijkwaardige partner samen met hun op.

 

Lees meer over ons

Samenwerking leidt tot nieuwe vergunning voor veehouderij

Naar aanleiding van klachten over geur, stof, geluid en mogelijke gezondheidsrisico’s bij een veehouderij in de regio Utrecht, heeft de ODRU een controle uitgevoerd. Hierbij bleek dat de vergunning van de veehouderij niet meer up-to-date was. De ondernemer had zonder vergunning wijzigingen aan het bedrijf aangebracht.

De ondernemer kreeg de optie om de wijzigingen ongedaan te maken of een aangepaste vergunning aan te vragen. Er werd besloten om een vergunning aan te vragen. De behandeling van de aanvraag was een complex proces doordat er tegelijkertijd bij dit bedrijf ook gehandhaafd moest worden. Bovendien was er een natuuraspect in het geding, met name (fijn) stof, dat beoordeeld moest worden door de provincie. Uiteindelijk kon een ontwerpbeschikking worden genomen, die ter inzage werd gelegd. Omwonenden dienden verschillende zienswijzen in tegen de ontwerpbeschikking, waarbij zij juridische bijstand kregen van een advocaat gespecialiseerd in stikstof.

Samenwerking

Bij de beoordeling van de aanvraag en zienswijzen waren diverse adviseurs betrokken, waaronder de vergunningverlener, juridische en specialistische adviseurs bij de ODRU, en adviseurs bij de gemeente (ruimtelijke ordening) en de provincie (natuur). Korte lijnen en nauwe samenwerking, vooral met de adviseurs van de betrokken gemeente, hebben bijgedragen aan een gezamenlijke inspanning om tot een solide vergunning te komen. Binnenkort wordt de definitieve vergunning ter inzage gelegd, waarvan wordt verwacht dat verschillende partijen hier beroep tegen instellen. Het verweerschrift en de zitting pakken wij samen met de gemeente op om een gezamenlijk standpunt te presenteren.

 

“In dit dossier heb ik ervaren dat je elkaar nodig hebt; gemeente én de ODRU. Ook is van belang dat je bij een dergelijk complex dossier niet alleen schakelt op ambtelijk maar ook bestuurlijk niveau. Alleen dan lukt het om stevig te staan richting de ondernemer en omwonenden”

 
Ineke Burger, Regievoerder van onze gemeente Woerden en Oudewater

Van overlast naar ijspret

Advisering geluidsnormering en oplossing overlast ijsbaan

Eind november benaderde een van onze gemeenten de ODRU in verband met een rechtszaak bij de rechtbank Midden-Nederland enkele dagen later. De rechtszaak was aangespannen door een omwonende en ging over een door de gemeente afgegeven evenementenvergunning voor een tijdelijke ijsbaan midden in het centrum.  

Een bezorgde omwonende vreesde, net als het jaar daarvoor, voor geluidsoverlast van de koudwatermachine (chiller) die 5 weken lang dag en nacht zou draaien. De “ijskoude” machine was niet enkel een bron van vermaak, maar ook van potentiële ergernis.

Wij constateerden dat de geluidsnorm in de afgegeven evenementenvergunning zo ruim was dat deze ernstige hinder gedurende 5 weken niet kon voorkomen. Wij hebben direct een voorstel gedaan voor een nieuwe geluidsnorm en het advies gegeven om een afschermende voorziening (geluidsscherm) tussen de koudwatermachine en de nabijgelegen woningen te plaatsen. Zonder geluidsscherm zou men niet aan de voorgestelde geluidsnorm kunnen voldoen. 

De rechtbank omarmde het advies van de ODRU als een verbindende voorwaarde voor de vergunning. De ijsbaan mocht haar deuren pas openen als het geluidsscherm stond en de metingen binnen de gestelde normen liggen.

Enkele dagen na de uitspraak zijn wij wezen kijken en zagen we dat het geluidscherm was geplaatst. Wij bezochten de omwonende en deze had veel minder overlast vergeleken met een jaar geleden. Dit bleek ook toen wij de geluidsmetingen uitvoerden: er werd voldaan aan de nieuwe geluidsnorm.

Tot grote vreugde van de organisatoren van het evenement kon een dag later de ijsbaan open voor het publiek en kon de ijspret voor vooral veel jonge kinderen beginnen.

 

Wij geven steeds meer ecologisch advies

Vanuit onze gemeenten neemt de vraag naar ecologisch advies toe. Zowel bij omgevingsvergunningen (met name bij bouw), ruimtelijke plannen en de organisatie van evenementen moet rekening gehouden worden met onze natuur.

De bescherming van planten- en diersoorten is in Nederland geregeld in de Omgevingswet (onderdeel natuur). Gemeenten spelen daarin een belangrijke rol: zij geven immers vergunningen af voor activiteiten in onze leefomgeving. Daarnaast beheren gemeenten het openbaar groen in de bebouwde kom en stellen ze bestemmingsplannen vast.

Om deze rollen goed uit te kunnen voeren, is ecologische informatie nodig over de lokaal aanwezige flora en fauna. De ODRU adviseert haar gemeenten over hoe zij de flora en fauna het beste kunnen beschermen en op welke wijze zij aan de wettelijke bepalingen kunnen voldoen. Dit doen wij onder andere door het beoordelen van ecologische quickscans en door verder soortgericht onderzoek (bijvoorbeeld een vleermuisonderzoek).

Soortenbescherming via een soortmanagementplan 

Om ruimtelijke ontwikkelingen wat soepeler te laten verlopen, kan een gemeente een soortmanagementplan (SMP) laten opstellen. Op basis van een groot onderzoek en een onderbouwd voorstel voor compensatie geeft de provincie voor het onderzochte gebied (meestal wordt gekozen voor de bebouwde kom) een ontheffing af voor de soorten waarvoor het onderzoek is uitgevoerd. Denk hierbij vooral aan vogels en vleermuizen.

Als op basis van een SMP een ontheffing is afgegeven, is er geen apart natuuronderzoek meer nodig én wordt het project natuurinclusief uitgevoerd. In de praktijk komt het er vooral op neer dat er voor vogels en vleermuizen voldoende logeerkamertjes aangebracht worden.

Wij helpen onze gemeenten bij de uitbesteding, de inrichting van de organisatie en de uitvoer van een SMP.

Twee van onze gemeenten, Zeist en Wijk bij Duurstede, hebben inmiddels een soortmanagementplan (SMP). Bij onze gemeenten Bunnik, Woerden/Oudewater, Veenendaal en De Ronde Venen is het onderzoek uitgevoerd en wordt er een ontheffing aangevraagd. Verder zijn er nog verschillende gemeenten die bezig zijn met de uitbesteding voor een SMP.

Wil je meer weten over wat wij doen om jouw omgeving veilig, gezond en duurzaam te houden?

Ga naar onze website

Toezicht en handhaving

 

 

Wij controleren of bedrijven en particulieren zich aan de wet- en regelgeving houden. Dit gaat bijvoorbeeld om milieuwetgeving en om regels over bouwen en slopen. Worden de wetten en regels overtreden? Dan treden wij hiertegen handhavend op.

Programmatische aanpak van toezicht

In 2023 gingen we verder met onze programmatische aanpak van toezicht. Bij een programmatische aanpak onderzoeken we wat de aard en de beweegredenen zijn van overtredingen. Op basis daarvan bepalen we een aanpak met als doel het naleefgedrag te vergroten (minder overtredingen = minder risico voor het milieu). Overtredingen ontstaan niet altijd vanuit bewust handelen, maar bijvoorbeeld ook door het gebrek aan kennis. Het afgelopen jaar hebben we daarom veehouderijen geïnformeerd op het gebied van de milieuregels. We hebben bijvoorbeeld een brochure met informatie over de milieuwetgeving gemaakt. Hierin hebben we ook aangegeven wat, naast de bijdrage aan een gezonde leefomgeving, de voordelen zijn voor de ondernemer om de regels na te leven. Denk bijvoorbeeld aan financieel voordeel en veiligheid.

Energiebesparing bij bedrijven

De overheid vraagt van ons allemaal dat we zuiniger omgaan met energie. Toezichthouders van de ODRU controleren of bedrijven voldoen aan de wettelijke plicht. We adviseren over een plan van aanpak, spreken met de bedrijven af op welke termijn zij wat hebben uitgevoerd en controleren hier op. Als wij zien dat een bedrijf niet alle rendabele maatregelen heeft genomen, dan treden wij handhavend op. Op onze website vertellen wij bedrijven en ondernemers wat zij kunnen en moeten doen om energie te besparen.

Energiecontrole met de directeur-generaal Klimaat en Energie

Energiebesparing is cruciaal, stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarom ging Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie, mee op energiecontrole met Paul Prijs, toezichthouder bij de ODRU.

Bekijk bericht

Realiseren van energielabel C voor kantoorgebouwen in onze gemeenten  

Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van 100 vierkante meter of groter minimaal energielabel C hebben.  

2 jaar geleden hebben wij van onze gemeenten de opdracht gekregen om ervoor te zorgen dat alle kantoorpanden in onze gemeenten minimaal gaan voldoen aan dit label. Hoe pak je dit aan? Rob Hosman, de projectleider van dit project, vertelt hierover.  

Overzicht van alle kantoorpanden die labelplichtig zijn 

Ons uitgangspunt was een lijst van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met alle kantoorpanden in onze gemeenten. De eerste selectie kon beginnen. Er waren panden die op de nominatie stonden om gesloopt te worden, al waren gesloopt, een andere functie bleken te hebben of panden die om een andere reden niet label C- plichtig waren. Van de 4.826 kantoorpanden bleven er 2.786 over in de selectie “kantoren met de label C-verplichting”.

Eigenaren van panden achterhalen 

Daarna begon het grote uitzoekwerk. De eigenaren van de panden moesten achterhaald worden. Gemeente de Bilt leverde een goed overzicht aan, gemeente Veenendaal liet studenten bellen met de gebruikers van de kantoren. En met behulp van de website van het Kadaster konden de rest van de eigenaren uiteindelijk achterhaald worden. We konden beginnen met het aanschrijven van een aantal eigenaren van de overgebleven kantoren in de selectie. Omdat er jaarlijks maar een beperkt aantal uren beschikbaar is, begonnen we met de grootste kantoren zonder een label en daarna de grootste kantoren met een te laag label.   

 

In een jaar tijd hebben we een mooi resultaat geboekt 

We zijn gestart met 1.413 panden die nog niet voldeden aan de label C-verplichting en aan het einde van het jaar waren er nog 572 over. Eigenaren hebben hun label geregistreerd en we kregen informatie van eigenaren die, in tegenstelling tot de gegevens van RVO, een geldig label opstuurden. Van de 572 zijn er 282 die nog helemaal geen label hebben. De anderen hebben een lager label en moeten aanvullende maatregelen nemen om te kunnen voldoen.  

We hebben inmiddels beter inzicht in de labelverdeling en een betrouwbaarder overzicht van alle panden. 

Overzicht met Business Intelligence (BI) 

Om inzicht te krijgen, hebben we een app ontwikkeld in onze BI tool, gekoppeld aan ons zaaksysteem RxMission. Bovenstaande figuren geven een mooi inzicht in de stand van zaken. Zo kun je zien dat de kantoren die voldoen vaak een hoger label hebben dan C. Ook kun je zien dat de groep van kantoren die niet onder de labelplicht valt, veel groter is dan verwacht en nog steeds groeit. 

Geslaagde pilot met de gemeente Zeist en aannemers

Samen met de gemeente Zeist en de Vereniging voor Onderzoek en Advies Milieugevaarlijke stoffen (VOAM) ging de ODRU 15 november in gesprek met aannemers over de wetten en regels bij sloop, renovatie en asbestsanering. Deelnemers hebben het ervaren als een succesvolle pilot.


Wet- en regelgeving

Aanleiding voor het gesprek was het hoge aantal fouten die gemaakt worden bij het naleven van de wet- en regelgeving in de gemeente Zeist. Het doel van de informatiebijeenkomst was dan ook om kennis te delen.

Veilige werkomstandigheden

Tijdens de bespreking ging het over hoe de ODRU, de gemeente en de aannemers elkaar kunnen helpen in het naleven van de wet- en regelgeving en het benadrukken van gezondheidsaspecten. De Nederlandse Arbeidsinspectie was aanwezig om het belang van gezonde- en veilige werkomstandigheden duidelijk te maken.


Bewustwording

Deelnemers aan de bijeenkomst vonden het een prettige ervaring om met elkaar in gesprek te gaan. Aannemers gaven aan dat het geen onwil is, maar dat de bewustwording over de wetten en regels nog wel eens ontbreekt. En dan niet alleen bij de aannemers zelf, maar ook bij bewoners en particulieren.

 

Asbestinventarisatie

“Verbouwen, renoveren en/of slopen van een bouwwerk van vóór 1994? Asbestinventarisatie verplicht!”, zou volgens de deelnemers tot de algemene kennis moeten behoren. Dat is een mooie uitdaging voor zowel aannemers en de gemeente Zeist, als voor de ODRU.


Pilot

De informatiebijeenkomst in Zeist diende als pilot en werd door alle betrokken partijen als nuttig ervaren. De ODRU overweegt om het gesprek met aannemers in de toekomst op grotere schaal aan te gaan. Op deze manier wordt de wet- en regelgeving effectiever onder de aandacht gebracht, wat het naleefgedrag van aannemers in de hele provincie Utrecht kan verbeteren.

Natuur- en duurzaamheids-educatie

Jong geleerd is oud gedaan. Met onze natuur- en duurzaamheidscentra bieden we speelse leeromgevingen voor jong en oud op het gebied van natuur, ecologie, milieu, landschap en duurzaamheid. Zo stimuleren we betrokkenheid bij het milieu en respect voor de natuur.

We hebben 4 natuur- en duurzaamheidscentra in ons werkgebied: De Boswerf (Zeist), MEC Maarssen, De Woudreus (Wilnis) en InBredius (Woerden).

Onze centra in cijfers:

 

87 scholen
namen een of meerdere producten af

31749  leerlingen
van het primair
onderwijs werden bereikt

19254  bezoekers
bij recreatieve activiteiten
 

674 x leskisten
uitgeleend

487 excursies
op onze locaties ontvangen

387 natuur-in-de-klaspakketten
geleverd

  • 0
  • 1
  • 2

Biodiversiteit bij NDC

 

In 2023 startten onze natuur- en duurzaamheidscentra met een gezamenlijk thema: biodiversiteit. Zo laten we kinderen en volwassenen op een laagdrempelige manier kennis maken met de grote soortenrijkdom in onze gemeenten. We vertellen waarom het belangrijk is om de biodiversiteit te beschermen en we geven informatie en praktische tips over hoe je daaraan kunt bijdragen, zowel thuis als op school.

Per seizoen komen er andere soorten langs: in de lente besteden we aandacht aan de planten, in de zomer gaat het over bijen en vlinders, in het najaar gaan we in op het belang van bodemdieren en in de winter besteden we aandacht aan de vogels. Elke locatie organiseert elk seizoen ook een inspirerende activiteitenmiddag voor gezinnen met kinderen.

Bij elke soort hoort een seizoenkaart. Deze kaart nodigt kinderen en volwassenen uit om de vijf afgebeelde planten of dieren in hun omgeving te gaan zoeken. Op de achterkant van de kaart staan praktische tips om de biodiversiteit in de eigen omgeving te verbeteren.

Om meer te weten te komen over samenhangen in de natuur introduceren we voor inwoners de bioduo’s op onze sociale media: een kort verhaal over de relatie tussen twee soorten. Elke keer staat een ander duo centraal, bijvoorbeeld hommel en krokus, lieveheersbeestje en bladluizen, merel en regenworm.

Elke school kreeg het boek ‘Soortenschat, de kindercanon van de natuur’. Hopelijk inspireert dit boek de leerkrachten en leerlingen om nog meer te weten te komen over de biodiversiteit in Nederland. Bijvoorbeeld door de soorten die de leerlingen tegenkomen rond de school en op weg naar huis te verzamelen in de soortenschatkamer: een wandplaat waarop je alle gevonden soorten verzamelt. Aan het begin van het schooljaar organiseerden we een online inspiratiebijeenkomst waar ook de schrijver van het boek aanwezig was.

In 2024 werken we het thema verder uit. Kijk voor meer informatie en de digitale versie van de kaart op de website van een van onze natuur- en duurzaamheidscentra onder Zelf aan de slag – ‘Biodiversiteit’.

“Zojuist krijg ik foto’s binnen van onze kleinkinderen die met en hun ouders en ons vandaag bij jullie waren. Wat was het leuk! Originele activiteiten, toegang voor iedereen, heerlijke sfeer. Bedankt, het voelt goed dat dit in onze omgeving kan, zou het iedereen wel gunnen.”

Testimonial van een bezoeker

“Het is zo fijn dat je hier kunt zijn wie je bent.”

Testimonial van Jaqueline, 25 jaar vrijwilliger

 

Financieel

 

 

Overzicht van baten en lasten 2023

Baten
(in euro's)
Begroting
2023
Bijgestelde begroting 2023Realisatie
2023
Verschil
Directe personele baten105.000105.00023.620-81.380
Gemeentelijke bijdragen15.293.00018.857.70019.158.470300.770
Overige goederen en diensten:
- Aanvullende uren eigenaar gemeenten-910.000205.184-704.816
- Aanvullende uren overige50.00050.000644.670594.670
- Overige60.0001.127.200457.237-669.963
Huisvestingsbaten1.0001.000291-709
Kapitaalbaten--167.356167.356
Milieutaak uitvoering--119.667119.667
Incidentele baten----
Diversen-132.40081.831-50.569
Totaal baten15.509.00021.183.30020.858.326-324.974
Lasten (in euro's)Begroting 2023Bijgestelde begroting 2023Realisatie 2023Verschil
Directe personeelskosten:
- Salaris en sociale lasten lasten vast personeel12.505.50012.901.90010.969.392-1.932.508
- Personeel van derden-4.866.2005.088.114221.914
- Uitbesteding--692.370692.370
Indirecte personeelskosten653.5001.033.0001.519.935486.935
Bestuurskosten86.00086.000206.429120.429
Algemene beheer- & administratiekosten1.266.5001.587.9001.785.564197.664
Huisvestingskosten651.500689.600621.206-68.394
Kapitaallasten341.000179.500158.771-20.7289
Milieutaak uitvoering--119.667119.667
Incidentele lasten vanuit bestemmingsreserve-390.500362.826-27.674
Diversen5.0002.4009.3336.933
Totaal lasten15.509.00021.737.00021.533.607-203.393
Saldo van baten en lasten--553.700-675.280-121.580
Toevoeging aan reserves-331.300331.300-
Onttrekking reserves-390.500362.826-27.674
Resultaat--494.500-643.754-149.254